El Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte és idea i creació de José Angel Abancéns, President de l’Associació Empresarial de Publicitat de Catalunya (Gremi de Publicitat) i neix com a homenatge al guionista, creatiu publicitari, membre del grup de recerca Publiradio i catedràtic del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat II (CAP II) de la UAB, José Mª Ricarte Bescós, mort el 2010 a l’edat de 77 anys.

El premi reconeix les idees innovadores en publicitat, comunicades amb senzillesa, veracitat i respecte.

El certamen s’institueix com a plataforma per a la promoció i divulgació de l’ADN Ricarte, que defineix el magisteri professional, humanista i científic de qui va saber valorar l’estudi de la creativitat mitjançant el fèrtil diàleg entre la intel·ligència i la sensibilitat, les idees i la comunicació; En la formulació de les preguntes correctes que són més importants que les respostes; en el context d’un aprenentatge interactiu entre mestre i deixeble, on el coneixement exigeix fer saber que saps com a fonament de la persuasió i la credibilitat, i al servei últim de la recerca de què és i com actua realment l’ésser humà.

ricarterec

José María Ricarte Bescós (1932-2010), des de la seva càtedra a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​ha estat durant més de tres dècades la referència principal de la creativitat publicitària a la universitat espanyola. I el seu llibre, Creativitat i Comunicació persuasiva (1999), ha estat un manual d’obligada lectura per a milers de graduats en Publicitat, molts dels quals representen avui el millor de la professió publicitària a Espanya.

Nascut a Lillo (Toledo), on els seus pares exercien de mestres, Ricarte va viure la seva primera infància a Bermeo (Biscaia) i a Jaca (Osca). Als 12 anys la família fixa la seva residència a Saragossa, on José María obtindrà a mitjans dels anys 50 la llicenciatura en Dret. Es trasllada a Barcelona, ​​després d’haver guanyat una plaça de funcionari del Banc d’Espanya, i allà descobreix la seva primera vocació: el cinema.

Ricarte col·labora en diferents activitats del Cinema-Club Monterols, on imparteix la seva primera conferència: “La història del cinema en color”, al maig de 1958. Hi treballa com a meritori de producció i després com a guionista en diversos llargmetratges de les productores Balcazar, Este Films i Antonio Isasi. Amb els seus amics del Monterols, Emilio Martos (ajudant de direcció) i Paco Pérez-Dolz (director), Ricarte participa com a responsable del guió en una de les joies del cinema negre espanyol de tots els temps, A tiro limpio (1963). Va escriure aquest guió a partir d’un dels seus propis relats, La senda roja, inspirat en la vida dels maquis catalans José Luis Facerías i Quico Sabater.

El primer contacte de Ricarte amb la publicitat sorgeix en 1965, quan és reclutat per Emilio Martos per a la nòmina de guionistes i realitzadors d’espots publicitaris de la World Wide, la productora audiovisual de Víctor Sagi, amb Leopoldo Rodés de vicepresident, i dirigida per Martos en un racó dels Estudis Iquino al Paral·lel barceloní. El 1967, dels 213 espots lliurats per la World Wide, 79 van ser realitzats per Ricarte. Del seu pas per la World Wide naixerà realment el vincle professional de Ricarte amb la creativitat publicitària. En el període comprès entre 1968 i 1983 José María Ricarte va ser, successivament, director creatiu d’Estil, Assessors de Publicitat, Consellers de Publicitat i RSCG-Barcelona, ​​agències vinculades al Grupo Sagi. Com a Director Creatiu d’Assessors de Publicitat, per exemple, Ricarte encarrega al creatiu freelance i escriptor Javier Coma un eslògan per a una competició internacional organitzada pel Barça. I és així com neix el 29 d’octubre de 1973 l’eslògan publicitari “El Barça és més que un club“, que el Futbol Club Barcelona transformaria l’any següent en lema popular durant els actes de celebració del 75 aniversari. El 1984 Ricarte funda la seva pròpia agència, Sistemes de Comunicació Publicitària, i consolida immediatament la seva relació professional amb la Universitat Autònoma de Barcelona com a membre del cos de professors de la llicenciatura en Publicitat i Relacions Públiques.

Ricarte abandona paulatinament la professió de creatiu publicitari, obté el Doctorat en Publicitat a 1991 i la Càtedra en 1998. A l’any següent publica el seu llibre Creatividad y Comunicación persuasiva i el 2002 funda el grup de recerca Publiradio. Com a catedràtic de Creativitat Publicitària, José María Ricarte és convidat per diferents universitats espanyoles per pronunciar conferències i impartir classes de creativitat en nombrosos cursos de postgrau. La llavor del pensamiento ricartiano s’expandeix amb gran energia en les dues últimes dècades de la seva vida per tota la geografia espanyola. Una de les seves últimes intervencions va ser a l’abril de 2010, com a codirector del I Congrés Publiradio sobre “El poder creativo de la palabra”, on va defensar amb entusiasme la vigència de la força comunicativa de la paraula en un món d’imatges, i com instrument necessari per a l’expressió de les idees.

Ricarte és el responsable de dotar la Creativitat del cos teòric i científic que la Publicitat necessitava per fonamentar com a disciplina de les Ciències de la Comunicació, fins al punt de reclamar que en totes les llicenciatures hagués una assignatura anomenada “Introducció a la Ciència, la Creativitat i la Comunicació “. Les seves aportacions teòriques, des del saber acumulat en la seva experiència professional, van contribuir a dignificar socialment la pràctica professional del creatiu publicitari. Aquí està una de les claus de la singularitat de Ricarte. Però no és aquest el seu únic llegat.

Ricarte va trobar a les aules universitàries seva autèntica vocació professional de comunicador. I sempre d’acord amb la frase d’Arthur Koestler, que defensava l’activitat creativa com un procés d’aprenentatge en el qual mestre i deixeble són una mateixa persona. En aquest joc interactiu entre professor i alumne al voltant de la comunicació, Ricarte va saber deixar en desenes de promocions de llicenciats en Publicitat una empremta inesborrable del seu saber, del seu bon fer i del seu gran humanitat com a persona. Aquesta serà l’altra peça fonamental del llegat Ricarte que, sens dubte, romandrà.

Quin és l’objectiu del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte?

El Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte distingeix l’activitat creativa la producció i resultat estigui d’acord amb els següents objectius:

  • Ressaltar la importància del pensament creatiu, en relació amb l’eficàcia comunicativa, la diferència significativa, la singularitat i la paradoxa de pensar el que ningú ha pensat sobre allò que tots veuen.
  • Dignificar l’activitat publicitària i projectar socialment les seves virtuts i valors positius.
  • Representar una visió àmplia, humanista, eficaç i transcendent de la creativitat.
  • Estendre ponts entre la societat i la Universitat.

El premi s’institueix com a plataforma per a la promoció i la divulgació de l’ADN Ricarte, que defineix el magisteri professional, humanista i científic de qui va saber posar en valor l’estudi de la creativitat mitjançant el fèrtil diàleg entre la intel·ligència i la sensibilitat, les idees i la comunicació; en la formulació de les preguntes correctes, que són més importants que les respostes; en el context d’un aprenentatge interactiu entre mestre i deixeble, on el coneixement exigeix ​​fer saber que saps com a fonament de la persuasió i la credibilitat, i al servei últim de la recerca de què és i com actua realment l’ésser humà.

img_0292

El Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte és un reconeixement a la trajectòria personal i professional dels premiats; a una forma positiva d’entendre la vida i els negocis que repercuteix de manera manifestament profitosa en la creativitat i en la professió publicitària.

Aquest reconeixement es tradueix en un trofeu dissenyat per un antic alumne de José María Ricarte, Jordi Sorribes, de l’agència The Colours Box.

El jurat del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte està format per:

lorente

Joaquín Lorente, publicitari, escriptor i assesor.

ferrara

Josep Maria Ferrara, soci fundador de la agència de publicitat i comunicació integral Pavlov.

Fernando Herrera

Fernando Herrero, President de l’Academia de Publicidad.

toni_segarra

Toni Segarra Alegre, Fundador i director creatiu executiu de *S,C,P,F…

DSC_0034

Fernando Martorell, impulsor i primer degà del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya i fundador de Slogan, una agència referent a Espanya.

6fr66dbu6f

Agustí Elbaile, Vicepresident creatiu de McCann Erikson Espanya.

juancarlosfalantes

Juan Carlos Falantes Estévez, President de la Federación de Empresas de Publicidad y Comunicación (La FEDE).

josemariaricarte

José María Ricarte de Gracia, Head of Mazda Space i fill de José María Ricarte.

jordiventura

Jordi Ventura i Boleda, Ex Director General de l’Associació Empresarial de Publicitat (Gremi de Publicitat).

angel-abancens

José Ángel Abancéns Casorrán, President de l’Associació Empresarial de Publicitat (Gremi de Publicitat).

En què basa el Jurat la seva decisió?

El Jurat del Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte considera que els premiats han de ser un clar exemple de l’ADN Ricarte. L’ADN Ricarte és una construcció simbòlica realitzada pel Comitè Executiu del Premi que intenta reflectir els valors personals i professionals que defensava i representava la figura del professor José María Ricarte. Així doncs, el Jurat valora que els premiats encarnin i transmetin els valors de:

  • Comunicar una lliçó de vida.
  • Potenciar idees comunicades amb una frase genial, amb les paraules justes i adequades, i amb senzillesa.
  • Afavorir el treball en col·laboració.
  • Rendir culte al respecte, l’ètica, la humilitat, la veracitat ia l’amistat.
  • Aspirar a constituir-se en exemple dels valors positius que ha de tenir la publicitat.
  • Representar un estil de fer publicitat inconfusible.
  • Representar una publicitat necessària, útil, oportuna i convenient.
  • Aspirar a constituir-se en un far que orienta i marca una tendència creativa.
  • Contribuir al reconeixement del compromís social del món empresarial.

El Premi Nacional de Creativitat José María Ricarte està format per dues entitats convocants, quatre comitès, un jurat i institucions col·laboradores.

Entitats Convocants

logo-centrado

Amb el suport de:

idbh

logo fundeco3 cat

L’Associació Empresarial de Publicitat (Gremi de Publicitat) i el Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual de la Universitat Autònoma de Barcelona són les entitats convocants, juntament amb el suporte de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Comitè Fundacional

  • José Ángel Abancéns Casorrán, President de l’Associació Empresarial de Publicitat (Gremi de Publicitat).
  • Armand Balsebre Torroja, Catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Grupo de Investigación en Publicidad y Comunicación Radiofónica, Publiradio.
  • Jordi Ventura i Boleda, Ex Director General de l’Associació Empresarial de Publicitat (Gremi de Publicitat).
  • Ignacio Moniente Aznar, Ex President de l’Asociación de Medios y Agencias de Publicidad de Aragón (AMAPA).
  • Julián Bravo Navalpotro, Ex President de l’Academia de la Publicidad.
  • Ángel del Pino Merino, President de la Federación Nacional de Empresas de Publicidad (FNEP).
  • Juan Carlos Falantes Estévez, President de l’Asociación General de Empresas de Publicidad (AGEP).
  • José María Ricarte de Gracia, Gerent de l’empresa Spanish Best Gourmet.

Comitè Executiu

  • José Ángel Abancéns Casorrán, President de l’Associació Empresarial de Publicitat (Gremi de Publicitat).
  • Jordi Ventura i Boleda, Ex Director General de l’Associació Empresarial de Publicitat (Gremi de Publicitat).
  • Anna Fajula Payet, Professora del Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual de la UAB i membre de l’equip d’investigació Publiradio.
  • Ana Mª Enrique Jiménez, Professora del Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual de la UAB i membre de l’equip d’investigació Publiradio i coordinadora del Màster en Direcció de Comunicació Empresarial i Institucional (DCEI) online de la UAB.

Comitè Tècnic 

  • Pere Soler Pujals, Professor titular del Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual de la UAB.
  • Ana Mª Enrique Jiménez, Professora del Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual de la UAB, membre de l’equip d’investigació Publiradio i coordinadora del Màster DCEI online de la UAB.
  • Francisca Morales Serrano, Coordinadora i professora del Màster DCEI de la UAB.

 Entitats col·laboradores 

  • Associació Empresarial de Publicitat
  • Fundació de la Comunicació
  • Academia de la Publicidad
  • Federación de Empresas de Publicidad y Comunicación
  • Asociación General de Empresas de Publicidad
  • 2020 – Richard Wakefield
  • 2019 – Franciso Ibáñez Talavera.
  • 2018 – Molt Hble. Sr. Pasqual Maragall.
  • 2017 – Rosa Oriol i Salvador Tous.
  • 2016 – Isabel Coixet i Cáritas Barcelona.
  • 2015 – Joaquim Barraquer Moner i La Fura dels Bau.
  • 2014 – Jordi Évole i Ferran Adrià.
  • 2013 – David Abbott, Camper, ESCAC i Timothy John Berners-Lee.
  • 2012 – Umberto Eco, Steve Jobs, IKEA i Cirque du Soleil.